Annons
Innehåll från EnergiEngagemang

Så kan du få solceller på fastigheten utan kostnad

Många fastighetsägare vill sätta solceller på tak, på mark eller på båda två, men inte alla kan få fram pengarna som behövs. Nu lanserar solcellsföretaget EnergiEngagemang en lösning på dilemmat, och gör det möjligt att sätta solceller på fastigheten utan att lägga ut en enda krona.

Läs mer om solceller och förutsebart elpris utan egen investering 

Efterfrågan på solceller är skyhög just nu, och väldigt många fastighetsägare vill sätta solceller på antingen sina tak, på sin mark eller båda två.

– Det är många som hör av sig till oss just nu, men vi såg ett återkommande problem, säger Jonas Helander, försäljningschef på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

– Även om de hade utomordentliga förutsättningar att bygga lönsam solel hade de inte kapital nog att göra investeringen.

Även andra problem dök upp. En del fastighetsägare, till exempel logistikföretag, hade platta tak, men deras egen elanvändning var så liten att de inte såg någon lönsamhet i investeringen.

– Men att sätta solceller på taket är ett bra sätt att öka fastighetsvärdet, så många var ändå intresserade, bara vi kunde hitta andra finansieringslösningar, säger Jonas Helander.

Sedan i våras kan EnergiEngagemang erbjuda fastighetsägare att få solceller på anläggningen utan att betala en krona. Det nya konceptet går ut på att fastighetsägaren hyr ut sitt tak eller sin mark till EnergiEngagemangs dotterbolag Solare Nordic. Därefter projekterar och bygger EnergiEngagemang  själva anläggningen som Solare Nordic i sin tur äger och driver.

– Vi skriver oftast ett avtal på tio till femton år, och under den tiden köper fastighetsägaren grön el från oss, säger Fredric Blommé Sekund, vd på Solare Nordic.

– Det riktigt fina är att eftersom elen inte går ut i elnätet behöver man inte betala nätavgift, vilket gör elen attraktiv prismässigt.

Mer energi än all gasproduktion i dag

Intresset för upplägget har varit stort, och större lär det bli om bara några år.

– Det finns förslag från EU som säger att 2026 ska alla nyproducerade kommersiella och offentliga byggnader ha solceller på taket, och 2027 ska det gälla även befintliga fastigheter, säger Jonas Helander.

Tanken är att på så sätt minska EU:s beroende av rysk gas och beräkningarna visar att solcellerna skulle kunna ge mer energi än all gasproduktion i dag. Men anläggningarna måste fortfarande finansieras.

– Även i det här fallet kan vi vara en bra lösning. Fastigheten får solceller på taket, men byggnationen som helhet blir inte dyrare, säger Fredrik Blommé Sekund.

Det finns dock fler fördelar än så.

– För det första får du billigare el, vilket även kan komma hyresgäster till godo. För det andra höjer du värdet på fastigheten, och för det tredje kan solcellerna användas om du vill certifiera din fastighet i flera miljöledningssystem, säger Jonas Helander.

Och vill fastighetsägaren vara med som delägare, eller köpa loss anläggningen efter hyresavtalets slut, finns den möjligheten också.

– Vi sätter upp ett enskilt bolag för varje projekt, och vårt mål är alltid att vara flexibla och göra det som är bäst i det enskilda fallet, både juridiskt, ekonomiskt och tekniskt, säger Fredric Blommé Sekund.

Läs mer om solceller och förutsebart elpris utan egen investering