Annons
Innehåll från EnergiEngagemang

Solenergin stärks när EU ställer nya krav

Priserna på solpaneler har sjunkit rejält, vilket gör det billigare än någonsin att satsa på solenergi. Runt hörnet finns dessutom nya EU-krav som ger företag ytterligare incitament att minska sitt klimatavtryck och bidra till den gröna ekonomin. – De företag som har en solstrategi för framtiden har en möjlighet att ligga i framkant av den utvecklingen, säger Tomas Lundgren, försäljningschef på EnergiEngagemang.

Läs mer om EnergiEngagemang

Behovet av el ökar stadigt i takt med elektrifieringen och industrins behov. Inom bara 20 år visar prognoserna att vi kommer att behöva dubbelt så mycket el som i dag. Regeringens mål för elproduktionens sammansättning år 2040 är 100 procent fossilfri elproduktion.

– Det innebär att vi kommer att behöva stärka alla förnybara energislag och där är solkraft en viktig del. Till skillnad från både kärnkraft och vindkraft går solkraften snabbt att bygga ut.

Dessutom har Sverige mycket goda förutsättningar för storskalig solkraft, eftersom vi har stora ytor och god solinstrålning, säger Tomas Lundgren.

Nya EU-krav en milstolpe

Andelen solenergi i den svenska energimixen ligger idag på blygsamma två procent. Men den siffran tror Tomas Lundgren har möjlighet att öka till cirka 10 procent inom en inte alltför avlägsen framtid, med en potential på uppemot 15 procent på sikt.

Tidigare i år tog också Europaparlamentet ett avgörande steg för att driva på övergången till förnybar energi. De klubbade igenom ett nytt EU-krav som säger att solceller ska integreras i byggnader över hela Europa.

– Det är en fyrstegsraket som innebär att alla nya kommersiella och offentliga byggnader ska ha solceller med start 2026. Även befintliga byggnader som genomgår renovering måste överväga solenergilösningar från och med år 2027, säger Tomas Lundgren.

Målet är sedan att även alla nya bostäder ska ha solenergi senast år 2029 och att alla offentliga byggnader måste följa efter till år 2030. Eventuella undantag bereds just nu hos Klimat- och näringslivsdepartementet.

En möjlighet på flera plan

I och med att byggnader står för över en tredjedel av energiförbrukningen i EU är de nya kraven ett stort steg för att minska koldioxidutsläppen.

– Energisystem måste byggas upp långsiktigt och skillnaden kommer att synas över tid. Så det är viktigt med alla steg som driver utvecklingen av förnybara energikällor framåt, säger Tomas Lundgren.

Även EU:s direktiv om företagens hållbarhetsrapportering, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) och EU:s taxonomi kan pusha på övergången mot en grön ekonomi. CSRD reglerar hur vissa företag ska rapportera information om hållbarhet i sin årsredovisning och EU:s taxonomi innebär utökade krav på vad som ska ingå i hållbarhetsrapporteringen.

– Att investera i solceller ger företag inte bara en möjlighet att minska sitt klimatavtryck och bidra till Sveriges gröna omställning. De kan också visa det goda de gör i sin hållbarhetsrapportering. Det i sin tur skapar ytterligare positiva effekter, till exempel möjligheten att få gröna lån. Dessutom är det bra för företagens ekonomin i och med att solpaneler minskar behovet av att köpa el.

Fyra konkreta exempel

Tomas Lundgren ger fyra exempel där solenergi kommer att ha en viktig roll framöver:

Minska koldioxidutsläpp. Solceller hjälper företag att minska sina koldioxidutsläpp och bidra till en grönare framtid genom att ersätta fossila bränslen med förnybar energi. Det uppfyller också CSRD-kraven på att minska klimatpåverkan och är en viktig del av företagets hållbarhetsarbete.

Främja hållbar energi. Solenergi klassas som hållbar enligt EU-taxonomin, vilket gör att företag genom att investera i solceller bidrar till energiomställningen och kan minska sina energikostnader. Det stärker samtidigt företagets hållbarhetsprofil och långsiktiga miljömål.

Förbättra rapportering och transparens. Solceller ger tydliga och mätbara resultat, vilket gör det lättare att rapportera enligt CSRD. Företag kan enkelt visa konkreta hållbarhetsinsatser, vilket ökar transparensen gentemot intressenter och stärker trovärdigheten.

Attrahera hållbara investeringar. Genom att implementera solceller visar företag att de satsar på hållbarhet, vilket lockar investerare som söker gröna alternativ. Detta stärker företagets position på marknaden och öppnar för fler hållbara investeringar.

Läs mer om EnergiEngagemang