Annons
Innehåll från EnergiEngagemang

Uppsving för solparker – intresset ökar i både Sverige och Europa

De stora kraftproducenterna och industribolag med hög elförbrukning får allt mer upp ögonen för solenergins möjligheter. – De ser solen som ett viktigt komplement för att skapa en långsiktigt robust och prisvärd elförsörjning. Det gäller inte bara svenska bolag, utan även europeiska, säger Jonas Helander på EnergiEngagemang.

Så fungerar solceller på marken

När EnergiEngagemang grundades 2011 fick de jobba hårt för att få fler att förstå solenergins många fördelar. I dag är läget helt annat. Kunskapen har ökat väsentligt och marknaden för solceller har vuxit med cirka 50 procent varje år under de senaste tio åren.

Även EnergiEngagemang har haft en stark tillväxt. Från att främst ha byggt solpaneler på mindre tak till privatpersoner är bolaget numera en av Sveriges största aktörer inom storskalig solenergi och energilagring.

– Vi utvecklar och bygger stora solparker över hela landet och erbjuder även service och underhåll till ägaren av solparkerna. På så vis bidrar vi till att stärka och stabiliserar det svenska elsystemet, säger Jonas Helander, som är delägare, medgrundare och kundansvarig för de stora kraftproducenterna på EnergiEngagemang. 

Hög kapacitet och gedigen erfarenhet 

I takt med att elförbrukningen ökar syns också ett starkt växande intresse för solenergi.

Det vi ser nu är att de större kraftproducenterna och många industrier vill bygga solparker. Det är egentligen inte så konstigt. Med tanke på att elförbrukningen beräknas fördubblas inom 20 år måste även energiproduktionen öka i samma takt. Då är solparker en bra och långsiktig investering som går snabbt att bygga ut. Det är också det billigaste sättet att producera el och det är en ren och förnybar energikälla. 

EnergiEngagemang är i dag något av en veteran i solbranschen. Bolagets hittills kanske mest uppmärksammade projekt är HSB:s solpark utanför Strängnäs – i dag den största solparken i Sverige med en yta på 44 hektar och en årsproduktion på cirka 21 000 000 kilowattimmar. Bolagets nuvarande ställning som en ledande aktör inom solparksbyggande är resultatet av en lång historia av att ha konstruerat hundratals solcellsparker i olika storlekar under många år.

– Under åren har vi byggt upp en gedigen teknisk kompetens och erfarenhetsbas som är svårslagen. Vi har även metodiken för att bygga stora solparker på ett smart sätt. Vi använder standardkomponenter som vi kan maximera på olika sätt, vilket innebär att vi får en robust och kostnadseffektiv produktionsanläggning där ägaren minimerar stillestånd och enkelt kan monitorera, styra samt följa upp och jämföra resultat, säger Jonas Helander.

Träffsäkra beräkningar 

Företaget har också en kapacitet utöver det vanliga. Med cirka 90 anställda är de visserligen inte så stora, men i och med att de har en hög kompetens internt kan de själva planera, designa, kalkylera och kontrollera projekten.

– Det gör att vi kan ställa rätt krav på våra leverantörer och jobba med många projekt samtidigt. 

Jonas Helander lyfter även företagets pricksäkerhet vad gäller kostnaderna för solparkerna och den förväntade effekten.

– Korrekta beräkningar är viktigt för oss – och inte minst för kunderna. Så det är vi särskilt stolta över.

Den största utmaningen i dag är att anslutningstiderna till det svenska kraftnätet och att utbyggnaden av detsamma tar tid. Även det har EnergiEngagemang hittat strategier för.

– Med tanke på att solen sällan skiner samtidigt som det blåser går det ofta att kombinera dessa i samma anslutning – utan att öka effekten. Det är ett smart sätt att komma förbi problemen med accessen till nätet.

Exportmöjlighet till Europa 

Jonas Helander och hans kollegor tror att andelen sol snart kommer att vara 10 procent av Sveriges totala energimix. Det är inte heller bara de svenska kraftproducenterna som visar intresse för stora solparker utan även europeiska kraftproducenter.

Många europeiska länder har brist på mark samt effekt i sina nät och kan inte bygga ut solkraften i den omfattning de önskar. Det bäddar för möjligheter för Sverige. Södra Sverige har lika många soltimmar som norra Tyskland och flera kraftproducenter ser gärna en solelproduktion i Sverige för export till Europa.

Läs mer om EnergiEngagemang