Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Åkeriet växer med
hjälp av nystartsjobb

Ahmad Said.

För Ali Baker på Hamza Åkeri innebär företagandet mer eller mindre en ständig jakt på nya lastbilschaufförer. I det sökandet är nystartsjobb en stor hjälp.
– Samtliga åtta chaufförer som jag har anställt med stöd av nystartjobb funkar jättebra. Alla har fått eller kommer att få fast jobb hos mig, säger Ali Baker.

Läs mer om nystartsjobb – ekonomiskt anställningsstöd

För fem år sedan startade Ali Baker transportfirman Hamza Åkeri i Göteborg och det tog inte lång tid innan han fick in så mycket jobb att han måste anställa fler chaufförer. I takt med att uppdragen fortsatte att rulla in måste han sedan rekrytera ännu fler.

I dag har Hamza Åkeri drygt 40 medarbetare, varav åtta är anställda med det ekonomiska stödet nystartsjobb från Arbetsförmedlingen. Fem av dem har redan fått fast anställning och två är på tur för att få det.

– De är jätteduktiga, så självklart får de stanna. Dessutom råder det en brist på lastbilschaufförer, så jag är verkligen glad åt att det fungerar så bra. Jag behöver dem, säger Ali Baker.

Som företagare har Ali Baker kunnat se sitt åkeri utvecklas med hjälp av nystartsjobben.

– Det gör att det blir mycket lättare att rekrytera den kompetens vi behöver samtidigt som företaget kan fortsätta att växa.

En chans att komma ut i jobb

Att ge arbete till människor som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden känns också bra, tycker han. Alla nystartsjobbare på Hamza Åkeri har utländsk bakgrund och är antingen nya i Sverige eller har varit arbetslösa länge. En av dem är Ahmad Said, som varit i Sverige i många år men tidigare inte riktigt fått möjlighet att komma ut i jobb.

– Nu har Ahmad jobbat hos mig i fem månader och det funkar mycket bra – trots att han inte har tidigare erfarenhet av att köra i yrkestrafik, säger Ali Baker.

Även Ahmad Said är mycket nöjd.

– Jag är väldigt glad åt att få den här chansen och trivs jättebra, säger han.

Och det råder inga tvivel om att Ali Baker kommer att fortsätta att anställa fler utlandsfödda med stöd av nystartsjobb.

– I och med att jag kan både arabiska och persiska känns det självklart. Det är lätt för mig att förklara och hjälpa dem i början, innan de blir helt självgående.

Hitta rätt medarbetare med nystartsjobb

Fakta om nystartsjobb

  • Nystartsjobb är ett ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen som betalas ut till arbetsgivare som anställer en person som varit borta från arbetsmarknaden en längre tid, eller är nyanländ i Sverige.
  • Ersättningen motsvarar minst två arbetsgivaravgifter för den del av månadslönen som är upp till 20 000 kronor vid heltidsarbete.
  • Nystartsjobb fungerar som en helt vanlig anställning och kan vara både tillsvidare och visstid, på heltid eller deltid.
  • Både arbetsgivaren och personen som ska anställas måste uppfylla vissa krav innan Arbetsförmedlingen kan bevilja en ansökan om nystartsjobb.

Läs mer om nystartsjobb