Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Så hittade säteriet rätt hantverkskunnande: ”Fler borde nappa på det här”

Att få tag på personal med rätt kompetens inom lantbruk, skogsbruk och djurhållning är inte det lättaste. Men med nystartsjobb har Claes Lundblad som driver Grinda Säteri hittat rätt personer för jobbet. – Det fattas folk inom alla hantverksyrken så fler borde nappa på det här, säger Claes Lundblad.

Så anställer du med nystartsjobb

Tekle Haile och Kahasay Mrach bär ut virke ur en lada till en flakbil när vi anländer till Malmköping denna grå dag på senhösten. Efter lite handskakningar vandrar vi över gruset till en annan gårdsbyggnad där det finns ett rymligt lunch- och fikarum.

– Det blir mycket fika här, man fikar hela tiden i Sverige, säger Tekle Haile och skrattar.

Kahasay Mrach som inte kommit lika långt med svenskan nickar och fnissar med. Claes Lundblad medger att det blir mycket prat när kaffekopparna åker fram.

– Vi låter bli mobilerna, vi har både trevligt och utvecklar svenskan samtidigt, säger han.

Fika är viktigt

I fikarummet avhandlas stort och smått. Claes kan dela med sig av sina erfarenheter som tredje generationen som driver säteriet. De båda eritreanerna kan dra paralleller mellan ett enklare lantbruk och djurhållning de ägnade sig åt i hemlandet innan de flydde till Sverige.

– Det blir ju intressant att höra hur det är där nere också, säger Claes.

Claes Lundblad och Tekle Haile fikar.

Tekle Haile har jobbat på gården i fem år. Han sökte jobb där på egen hand. Via Arbetsförmedlingen fick han först en kort praktik som sedan övergick i ett nystartsjobb under två år innan han fick fast anställning. De åren gick han sida vid sida med en av Claes Lundberg mannar och lärde sig både språket, byggnadsteknik, maskinerna, skogsbruk och djurhållning.

– Det var jättebra för språket och även om jag har erfarenhet av lantbruk behöver man mycket ny kunskap, vi jobbar med avancerade maskiner, traktorn kändes helt omöjlig i början, säger Tekle Haile.

Skickliga med röjsåg

Och visst är det mycket kunnande som krävs för att jobba på Grinda säteri. Där finns över 120 nötdjur, en konferensanläggning, glasstillverkning och glasskafé. Dessutom finns många hektar åkermark och skog som ska brukas och hållas efter.

– Vi tar även uppdrag och röjer skog åt andra. Många kunder är imponerade av hur snabba och skickliga Tekle och Kahasay är med röjsågarna i terrängen, säger Claes Lundberg stolt.

Byggde padelbana

För inte så länge sedan byggde de en padelbana i en av ladorna som numera utgör ytterligare en inkomstkälla för företaget. Kunnande inom byggteknik som Tekle Haile och Kahasay Mrach tillgodogjort sig under tiden på Grinda säteri var till stor nytta även vid detta tillfälle.

– Vi behöver ju folk och många av dem som kommer till Sverige har ju den här bakgrunden med kunnande inom hantverksyrken, kanske mer än vad vi svenskar själva har. Hos mina nya medarbetare finns en grund som vi bygger på, säger Claes Lundberg.

Tekle Haile och Kahasay Mrach

Nu har Kahasay Mrach varit på gården i närmare två år som nystartsjobbare och Tekle Haile har rollen som mentor för honom. Claes Lundberg menar att mentorskapet har stor betydelse.

– Vi är många som jobbar här och det underlättar när någon ska läras upp. Men det är också viktigt att det finns en mentor som Tekle är nu för Kahasay.

Vill anställa fler

Claes Lundberg har kunnat skräddarsy sina anställdas kompetens för att passa verksamheten. Claes siktar nu på att anställa ytterligare en person med nystartsjobb. Det finns såklart utmaningar med att ta in en nystartsjobbare, inte minst med språket om personen kommer från ett annat land.

– Jag kan förstå om många tänker att tiden inte räcker till för att lära upp någon, men det betalar sig i längden. Det kan krävas tid att skola in men ersättningen till arbetsgivare täcker ju också upp för det. Men man får tillbaka så mycket, det är inte bara kronor och ören. Man får veta hur det är där i en annan del av världen, säger han.

Testa för att hitta rätt

Claes Lundblad tycker att nystartsjobb är ett bra tips för andra arbetsgivare som har svårt att hitta rätt medarbetare.

– Det här är inget man tvingas på utan det här är något man kan välja själv. Det är en prövotid för både arbetsgivaren och arbetstagaren. Och båda kan ju hoppa av om det inte fungerar så bra, säger han.

Räkna på din ersättning

Så funkar nystartsjobb:

Riktas till: Personer som varit arbetslösa länge eller som är nyanlända.

Krav på anställda: Utanför arbetsmarknaden i minst 12 mån. För 20–24 åringar och nyanlända gäller 6 mån.

Krav på arbetsgivare: Redovisa arbetsgivaravgifter och skatt samt vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket, lönen ska betalas ut elektroniskt, med flera krav.

Ersättning*: 48–72 % av lönekostnaden upp till 20 000 kr, beroende på vem du anställer.

Lönekrav: Lön och förmåner som är likvärdiga med kollektivavtalet i branschen.

Hur länge? Max ett år för personer 20–24 år, max två år för 25–54 år, max fyra år för 55+.

*Ersättningen kommer att ändras från och med 1 januari 2024