Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Så anställer du de bästa talangerna – direkt från utbildningen

Letar du talanger till företaget? Nu kan du hitta nyutbildad personal enklare och snabbare i just din bransch – med hjälp av en digital och kostnadsfri tjänst på arbetsformedlingen.se. – Nyutbildad personal är ofta extra motiverad, säger Nelly Lindholm, stationschef på Bilprovningen, som rekryterat besiktningsteknikern Rebecca Edwall.

Anställ personal direkt från utbildningen, läs mer här

Bilprovningen har besiktat över 200 miljoner personbilar i Sverige sedan starten 1965, och har idag nästan 100 stationer från Skurup i söder till Gällivare i norr.

På Bilprovningen på Gärdet i Stockholm är arbetet i full gång strax efter sju på morgonen. Besiktningsteknikern Rebecca Edwall hissar upp dagens första bil i lyften samtidigt som hennes kollega vinkar in en annan bil genom porten.

”Givet val att anställa”

Stationschefen Nelly Lindholm följer nöjt deras arbete i bilhallen. Efterfrågan på utbildade besiktningstekniker är betydligt större än tillgången, så det kan vara svårt att få tag på arbetskraft.

– Vi anställde Rebecca direkt från hennes arbetsmarknadsutbildning tack vare vårt samarbete med Arbetsförmedlingen och utbildningsanordnarna. När vi behöver personal kollar vi om det finns någon på utbildningarna som kan vara aktuell för oss – och när de har elever som behöver praktikplatser hör de av sig.

En medarbetare slutade och med kort varsel kom Rebecca in som praktikant.

– Hon visade sig vara en jättetalang. Att anställa henne var ett givet val, säger Nelly Lindholm.

Kostnadsfri tjänst underlättar rekryteringen

För att underlätta för rekryterare erbjuder Arbetsförmedlingen den digitala och kostnadsfria tjänsten Anställa från utbildning. Med den kan du som arbetsgivare med ett klick välja det yrkesområde där du söker personal. Direkt får du en lista på de utbildningar som just nu utbildar personer inom yrkesområdet.

Via verktyget kan du ta kontakt med utbildningarna för att rekrytera personal. Tjänsten är enkel att använda och du kan leta kandidater och anställa på egen hand.

– Trots oroliga tider i pandemins spår behöver många arbetsgivare nyanställa. Inom säsongsberoende branscher kan det dessutom vara korta ledtider – ett stort personalbehov kan uppstå ganska plötsligt, säger Karin Andersson, ansvarig för produkten på Arbetsförmedlingen.

Många utbildar sig i bristyrken

Samtidigt utbildar sig många svenskar. Arbetsförmedlingen samarbetar med externa utbildningsföretag över hela landet för att utbilda personer inom branscher med stort behov av arbetskraft.

– Med Arbetsförmedlingens digitala tjänst får du hjälp att komma i kontakt med kandidater som är redo att börja jobba hos dig inom kort. De utbildar sig för fullt och har de kompetenser som efterfrågas allra mest idag – i branscher som till exempel restaurang, bygg och anläggning, transport samt vård och omsorg, berättar Karin Andersson.

Nyutbildade extra motiverade

Stationschefen Nelly Lindholm ser flera fördelar med att rekrytera direkt från utbildningen:
– Dels kommer din nya personal med uppdaterade kunskaper – i vårt fall handlar det om att de till exempel har certifikat för att besiktiga bilar. Dels är man som regel motiverad och har en stark vilja att lära sig nya saker och utvecklas när man kommer direkt från skolbänken.

Rebecca Edwall blev besiktningstekniker tack vare ett tips från Arbetsförmedlingen.

– Handläggaren föreslog att jag skulle söka en plats på en arbetsmarknadsutbildning till besiktningstekniker eftersom det är brist på färdigutbildade tekniker och att jag därför skulle ha stor chans att få jobb, säger Rebecca.

Hon trivs väldigt bra på stationen.

– Det roligaste med mitt jobb är att jag hela tiden får lära mig nya saker och att jag får träffa så många trevliga kunder.

Anställ personal direkt från utbildningen, läs mer här

Så anställer du direkt från utbildning

• Gå in på https://arbetsformedlingen.se/for-arbetsgivare/rekryteringstjanster/utbilda-och-rekrytera/anstalla-fran-utbildning#/

• Välj yrkesområde där du söker personal.

• Se alla pågående utbildningar och ta kontakt.

• Rekrytera!

Här skapar du arbetsgivarkonto

Den digitala Arbetsförmedlingen

På arbetsförmedlingen.se/arbetsgivare finns i dag ett brett utbud av digitala tjänster som gör livet enklare för dig som söker personal. Där kan du bland annat lägga upp en platsannons i Platsbanken som är Sveriges största jobbsökarsajt, göra sökningar i kandidatbanken eller genomföra anställningsintervjuer via Snabbintervjuer som är videosamtal med hr-stöd. Allt är givetvis kostnadsfritt.