Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Plåtslageriet löste bemanningen genom nystartsjobb: “En lyckträff”

Emma Jonsson anställdes av Tommy Wixner, vd för Wixners plåt i Piteå, med det ekonomiska stödet nystartsjobb. Foto: Louise Bjurström

När familjeföretaget Wixners plåt i Piteå behövde anställa en ny plåtslagare tog de hjälp av det ekonomiska stödet nystartsjobb. – På så sätt kunde vi erbjuda Emma Jonsson jobb och det var en lyckträff. Hon är fantastiskt duktig och ambitiös, säger vd:n Tommy Wixner.

Så anställer du med nystartsjobb

I Öjebyn strax utanför Piteå håller E. Wixner & Son Plåtslageri till. E:et i namnet står för Eskil som startade firman.

– Det var min farfar och han startade plåtslageriet 1953. Då var företagets inriktning byggnadsplåt men nu gör vi det mesta inom plåtarbeten och ventilation, säger Tommy Wixner.

Vid en bockmaskin i företagets verkstad står Emma Jonsson i färd med att färdigställa några plåtdetaljer som hon senare under dagen ska montera i ett garage. Noggrant kontrollerar hon att plåten har rätt former och mått.

Gjorde gott intryck på praktiken

Emma Jonsson kunde anställas med det ekonomiska stödet nystartsjobb via Arbetsförmedlingen. För Wixners plåt blev rekryteringen väldigt lyckosam.

– Emma gick en arbetsmarknadsutbildning till plåtslagare och gjorde sin praktik här. Redan från första dagen gjorde hon ett väldigt bra intryck, var ambitiös, noggrann, ville hela tiden lära sig nya saker.

Så när hennes handläggare frågade om vi ville anställa henne med hjälp av nystartsjobb så var det självklart för oss. Nu har Emma en tillsvidareanställning och vi är väldigt glada över att ha henne hos oss, säger Tommy Wixner.

Föräldrarna hade plåtslageri

Emma Jonsson är i stort sett uppvuxen i en plåtverkstad eftersom hennes föräldrar hade ett plåtslageri. Under en period arbetade hon i föräldrarnas firma, mest på kontoret men även i verkstaden. Under tiden som arbetslös tänkte hon ofta att hon ville gå i familjens fotspår och bli plåtslagare hon också. Men hon trodde inte att det gick att utbilda sig till det yrket i hennes ålder och på relativt kort tid.

Gick arbetsmarknadsutbildning

– Så när min handläggare på Arbetsförmedlingen berättade att det fanns en ettårig arbetsmarknadsutbildning till plåtslagare blev jag överlycklig. Jag sökte och kom in på utbildningen för två år sedan. Det var mitt under pandemin så det blev mycket distansundervisning, men det fungerade bra ändå, säger Emma Jonsson och fortsätter:

– Praktiken som sedan ledde till en tillsvidareanställning är ett kvitto på att jag valt rätt yrke. Jag trivs fantastiskt bra med både arbetsuppgifter och mina medarbetare.

Stor tillgång för företaget

Tommy sparar inte heller på vitsorden när han talar om sin medarbetare:

– Emma är en mycket stor tillgång för företaget, hon har snabbt blivit duktig på många av de arbetsuppgifter vi utför och är väldigt mån om att hela tiden lära sig mer och bli bättre. Det ekonomiska stödet nystartsjobb från Arbetsförmedlingen har haft stor betydelse. På så sätt kunde vi anställa en ny medarbetare utan någon större yrkeserfarenhet och erbjuda henne en bra introduktion och en gedigen lärlingsutbildning som leder till yrkesbevis som plåtslagare.

Räkna på din ersättning

Så funkar nystartsjobb:

Riktas till: Personer som varit arbetslösa länge eller som är nyanlända.

Krav på anställda: Utanför arbetsmarknaden i minst 12 mån. För 20–24 åringar och nyanlända gäller 6 mån.

Krav på arbetsgivare: Redovisa arbetsgivaravgifter och skatt samt vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket, lönen ska betalas ut elektroniskt, med flera krav.

Ersättning*: 48–72 % av lönekostnaden upp till 20 000 kr, beroende på vem du anställer.

Lönekrav: Lön och förmåner som är likvärdiga med kollektivavtalet i branschen.

Hur länge? Max ett år för personer 20–24 år, max två år för 25–54 år, max fyra år för 55+.

*Ersättningen kommer att ändras från och med 1 januari 2024