Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Nystartsjobb löste bemanningen på plåtslageriet

Tommy Wixner, vd för Wixners plåt i Piteå, anställde Emma Jonsson med det ekonomiska stödet nystartsjobb. Foto: Louise Bjurström

När plåtslageriet i Piteå behövde nyanställa fick de rådet att ta hjälp av det ekonomiska stödet nystartsjobb.
 – På så sätt kunde vi erbjuda Emma Jonsson jobb och det var en lyckträff. Hon är fantastiskt duktig och ambitiös, säger Tommy Wixner, vd för Wixners plåt.

Hitta rätt medarbetare med nystartsjobb

I Öjebyn strax utanför Piteå håller E. Wixner & Son Plåtslageri till. E:et i namnet står för Eskil som startade firman.

– Det var min farfar och han startade plåtslageriet 1953. Då var företagets inriktning byggnadsplåt men nu gör vi det mesta inom plåtarbeten och ventilation. Nästa år firar vi 70-årsjubileum så då får vi hitta på något kul, säger Tommy Wixner.

Vid en bockmaskin i företagets verkstad står Emma Jonsson i färd med att färdigställa några plåtdetaljer som hon senare under dagen ska montera i ett garage. Noggrant kontrollerar hon att plåten har rätt former och mått.

Gjorde gott intryck på praktiken

Emma Jonsson kunde anställas med det ekonomiska stödet nystartsjobb via Arbetsförmedlingen. För Wixners plåt blev rekryteringen väldigt lyckosam.

Beräkna ersättningen du kan få

– Emma gick en arbetsmarknadsutbildning till plåtslagare och gjorde sin praktik här hos oss. Redan från första dagen gjorde hon ett väldigt bra intryck, var ambitiös, noggrann, ville hela tiden lära sig nya saker. Så när hennes handläggare frågade om vi ville anställa henne med hjälp av nystartsjobb så var det självklart för oss. Nu har Emma en tillsvidareanställning och vi är väldigt glada över att ha henne hos oss, säger Tommy Wixner.

Emma Jonsson trivs med jobbet som plåtslagare. Foto: Louise Bjurström

Föräldrarna hade plåtslageri

Emma Jonsson är i stort sett uppvuxen i en plåtverkstad eftersom hennes föräldrar hade ett plåtslageri. Under en period arbetade hon i föräldrarnas firma, mest på kontoret men även i verkstaden. Under tiden som arbetslös tänkte hon ofta att hon ville gå i familjens fotspår och bli plåtslagare hon också. Men hon trodde inte att det gick att utbilda sig till det yrket i hennes ålder och på relativt kort tid.

Gick arbetsmarknadsutbildning

– Så när min handläggare på Arbetsförmedlingen berättade att det fanns en ettårig arbetsmarknadsutbildning till plåtslagare blev jag överlycklig. Jag sökte och kom in på utbildningen för två år sedan. Det var mitt under pandemin så det blev mycket distansundervisning, men det fungerade bra ändå. Praktiken som sedan ledde till en tillsvidareanställning är ett kvitto på att jag valt rätt yrke. Jag trivs fantastiskt bra med både arbetsuppgifter och mina medarbetare, säger Emma Jonsson.

Stor tillgång för företaget

Tommy sparar inte heller på vitsorden när han talar om sin medarbetare.

– Emma är en mycket stor tillgång för företaget, hon har snabbt blivit duktig på många av de arbetsuppgifter vi utför och är väldigt mån om att hela tiden lära sig mer och bli bättre. Det ekonomiska stödet via nystartsjobb har haft stor betydelse. På så sätt kunde vi anställa en ny medarbetare utan någon större yrkeserfarenhet och erbjuda henne en bra introduktion och en gedigen lärlingsutbildning som leder till yrkesbevis som plåtslagare.

Hitta rätt medarbetare med nystartsjobb

Fakta om nystartsjobb

• Nystartsjobb är ett ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen som betalas ut till arbetsgivare som anställer en person som varit borta från arbetsmarknaden en längre tid, eller är nyanländ i Sverige.

• Ersättningen motsvarar minst två arbetsgivaravgifter för den del av månadslönen som är upp till 20 000 kronor vid heltidsarbete.

• Nystartsjobb fungerar som en helt vanlig anställning och kan vara både tillsvidare och visstid, på heltid eller deltid.

• Både arbetsgivaren och personen som ska anställas måste uppfylla vissa krav innan Arbetsförmedlingen kan bevilja en ansökan om nystartsjobb.

Läs mer om nystartsjobb