Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Rekrytera med anställningsstöd – så stor blir ersättningen

Det finns många fördelar för arbetsgivare att anställa med stödet nystartsjobb. Rekryteringen breddas och möjligheterna att hitta rätt medarbetare ökar. Ett nytt verktyg gör det också enkelt att se vad ersättningen skulle bli om du anställer nystartsjobbare.

Räkna ut preliminär ersättning vid anställning med nystartsjobb

Nystartsjobb är en ekonomisk ersättning från Arbetsförmedlingen som betalas ut till arbetsgivare som anställer en person som varit borta från arbetslivet en längre tid, eller som är ny i Sverige. 

– Det ekonomiska stödet gör att många företag vågar anställa personer som inte arbetat på ett tag, säger Ellinor Wassberg, rekryteringsexpert på Arbetsförmedlingen.

Nystartsjobben fungerar som helt vanliga anställningar och kan vara både tillsvidare och visstid, på heltid eller deltid. Nu kan arbetsgivare även enkelt göra en preliminär uträkning för storleken på ersättningen för att kunna se vad den faktiska lönekostnaden vid en anställning blir.

Nystartsjobb har funnits sedan 2007 och bidragit till att många företag hittat rätt arbetskraft och att långtidsarbetslösa fått en möjlighet att komma tillbaka ut i arbete, en tydlig win-win för både arbetsgivare och arbetssökande.

Antalet anställningar ökar

Satsningen ger också tydliga resultat. I november i år hade drygt 29 000 personer en anställning med hjälp av nystartsjobb, en ökning med 4 procent jämfört med samma period förra året.

– Vi får också in allt fler ansökningar, från januari till och med november ökade antalet ansökningar med 6 procent jämfört med samma period 2021, säger Ellinor Wassberg.

Ökad ersättning gör att arbetsgivare vågar satsa

I april höjdes den ekonomiska ersättningen till arbetsgivare som väljer att anställa personer med nystartsjobb. 

– Förhoppningsvis leder det till att ännu fler företag vågar satsa och tar steget att anställa motiverade personer som står lite längre från arbetsmarknaden, säger Ellinor Wassberg.

 

Räkna ut preliminär ersättning vid anställning med nystartsjobb

Fakta om nystartsjobb

• Nystartsjobb är ett ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen som betalas ut till arbetsgivare som anställer en person som varit borta från arbetsmarknaden en längre tid, eller är nyanländ i Sverige.

• Ersättningen motsvarar minst två arbetsgivaravgifter för den del av månadslönen som är upp till 20 000 kronor vid heltidsarbete.

• Nystartsjobb fungerar som en helt vanlig anställning och kan vara både tillsvidare och visstid, på heltid eller deltid.

• Både arbetsgivaren och personen som ska anställas måste uppfylla vissa krav innan Arbetsförmedlingen kan bevilja en ansökan om nystartsjobb. 

Läs mer om nystartsjobb