Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Dollarstore satsar på nystartsjobb: ”De förtjänar verkligen fast anställning”

För Dollarstore i Barkarby är nystartsjobb via Arbetsförmedlingen det bästa sättet att hitta duktiga medarbetare.
– Samtidigt känns det bra att ge en chans till människor som på ett eller annat sätt har svårt att få jobb, säger butikschefen Jenny Wäfors Sjögren.

Läs mer om nystartsjobb – ekonomiskt anställningsstöd

Dollarstore är i dag Sveriges snabbast växande lågpriskedja med cirka 130 butiker runt om i hela Sverige – från Gällivare i norr till Trelleborg i söder. En av dem är butiken i Barkarby i nordvästra Stockholm, som slog upp portarna i september 2019. Tre månader senare tillträdde Jenny Wäfors Sjögren som butikschef och började snart att se över personalstyrkan för att rekrytera nya medarbetare.

– Jag hade erfarenhet av nystartsjobb från en tidigare arbetsplats, så när Arbetsförmedlingen kontaktade mig nappade jag. Tre killar fick några veckors praktik i butiken, vilket gav mig tillräckligt med tid för att lära upp dem och avgöra om det skulle fungera. Även om man får ekonomisk ersättning för nystartsjobben är ändå varje anställning en investering, och då vill man självklart att det ska bli rätt från början, säger Jenny Wäfors Sjögren.

Ekonomisk balansgång

På den vägen är det. Därefter har flera personer fått chansen med stöd av nystartsjobb. Två av dem är Efrem Tesfaledet Fesahaye, som är relativt ny i Sverige och kommer från Eritrea, och Faris Gammel Hussen, som är döv. Faris har jobbat på Dollarstore i två år nu och har nyligen fått fast anställning. Efrem får fast anställning i sommar.

– De är båda väldigt ambitiösa och duktiga. De förtjänar verkligen fast anställning. Samtidigt är det alltid en ekonomisk balansgång, vi måste trots allt ha råd. Så det kan ibland vara svårt att ge alla chansen – hur gärna jag än vill.

För Jenny Wäfors Sjögren ger nystartsjobben en möjlighet att anställa människor som på ett eller annat sätt har svårt att få jobb, som inte kan språket helt och fullt eller som har en funktionsnedsättning.

– Självklart känns det bra i magen. Men även jag tjänar på det. Jag får en chans att hitta duktiga medarbetare samtidigt som jag får ekonomisk ersättning för den extra tid det tar att lära upp dem.

Mångfalden berikar

– Dessutom gillar jag den mångfald det ger oss i personalgruppen. Det finns en stor förståelse för varandra och vi har en bra stämning. Trots att Faris är helt döv och inte kan prata gör han sig förstådd med gester och tecken. Han är mycket omtyckt både bland medarbetare och kunder. Han och Efrem sitter ofta och skrattar tillsammans. Jag vet inte hur de gör, men de förstår varandra, säger Jenny Wäfors Sjögren.

Och det råder ingen tvekan om att båda killarna trivs och är glada för sina jobb.

– Jobbet betyder mycket för mig, framför allt den sociala biten. Allt med att jobba här är toppen, säger Faris Gammel Hussen.

För Efrem Tesfaledet Fesahaye är även tryggheten och ekonomin en viktig del.

– Dessutom är kollegorna trevliga och jag får träna på språket. Jag trivs jättebra här, säger han.

Hitta rätt medarbetare med nystartsjobb

Fakta om nystartsjobb

  • Nystartsjobb är ett ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen som betalas ut till arbetsgivare som anställer en person som varit borta från arbetsmarknaden en längre tid, eller är nyanländ i Sverige.
  • Ersättningen motsvarar minst två arbetsgivaravgifter för den del av månadslönen som är upp till 20 000 kronor vid heltidsarbete.
  • Nystartsjobb fungerar som en helt vanlig anställning och kan vara både tillsvidare och visstid, på heltid eller deltid.
  • Både arbetsgivaren och personen som ska anställas måste uppfylla vissa krav innan Arbetsförmedlingen kan bevilja en ansökan om nystartsjobb.

Läs mer om nystartsjobb