Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Så hittade IT-företaget snabbt nya medarbetare

Bristen på kompetens i IT-branschen var stor redan före pandemin, och har ökat ytterligare senaste året. För Wikinggruppen i Hudiksvall blev lösningen en rekryteringsutbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen. 

– Vi kunde snabbt rekrytera åtta nya medarbetare, säger Erik Drakenberg, operativ chef för det snabbväxande företaget, som är en av Sveriges ledande leverantörer av e-handelsplattformar.

Har ditt företag svårt att hitta rätt kompetens? Läs mer här om rekryteringsutbildning

Digitaliseringen är en avgörande framgångsfaktor för Sverige – och den snabba utvecklingen på många områden ökar behovet av IT-kompetens. Det handlar om allt från utbyggnaden av bredband och 5G till utvecklingen av artificiell intelligens, automatisering och smarta system. Och så en pandemi som medfört växande behov av molntjänster, videolösningar och stödsystem för den ökande e-handeln.

Behövde rekrytera snabbt

Trots en fortsatt hög arbetslöshet kan det finnas många utmaningar för dem som behöver rekrytera, menar Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen:

– Många arbetsgivare kommer att uppleva en ökad brist på efterfrågade kompetenser. Det gäller exempelvis för teknik, data och it.

Enligt branschorganisationen IT&Telekomföretagen behöver 70 000 personer anställas 2021-2024.

Wikinggruppen i Hudiksvall förser sina kunder med digitala plattformar för e-handel. De närmare 50 anställda på företaget jobbar med programmering, uppdatering, optimering och support av drygt 1300 digitala handelsplatser.

När pandemin slog till eskalerade rekryteringsbehovet, berättar Erik Drakenberg, operativ chef:

– E-handeln ökade dramatiskt och våra kunder behövde mer hjälp än någonsin. Vi hann knappt att serva dem och tvingades tacka nej till nya kunder som ville betala för våra tjänster.

Erik Drakenberg, operativ chef för Wikinggruppen i Hudiksvall, en av Sverige ledande leverantörer av e-handelsplattformar.

”Letade efter vilja och driv”

Att rekrytera nya medarbetare var redan en prioritet, men blev nu ännu viktigare. Erik hade tidigare samverkat med Arbetsförmedlingen i mindre omfattning med exempelvis rekryteringsträffar. Nu kunde han tydligt peka på företagets personalbehov; bland annat behövdes fler programmerare och personer som kunde jobba i supporten.

Ett samarbete om en rekryteringsutbildning inleddes med nya rekryteringsträffar för att hitta rätt personer till företaget.

– Det var viktigt att vi kunde vara med i urvalsprocessen. Vi letade efter personlighet, vilja och driv – och det hittade vi bland 14 kandidater som kunde gå utbildningen, berättar Erik.

Hittade bra lärare på kort tid

Redan innan rekryteringsträffarna samarbetade Arbetsförmedlingen med utbildningsleverantören Lexicon som ansvarade för utbildningen.

– Vi var väldigt glada att de snabbt anpassade sig till behoven av den IT-kompetens som efterfrågades och att de hittade väldigt bra lärare på kort tid, säger Elisabeth Lindberg, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Hudiksvall.

Elisabeth Lindberg är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Hudiksvall.

Skräddarsydd utbildning

Elisabeth Lindberg betonar att det är viktigt att företagare som tar sig an en rekryteringsutbildning är engagerade för att processen ska bli riktigt bra.

– Erik på Wikinggruppen har haft mycket kontakt med de arbetssökande och engagerat sig på djupet och inte bara tittat på vad som står i cv:et eller betyget. Han har lärt känna dem för att hitta rätt personer för jobbet – det ger resultat, säger hon.

Wikinggruppen var också delaktiga i utformningen av utbildningen så att den kunde skräddarsys för just deras behov.

Erik Drakenberg:
– En av våra medarbetare var lärare i en del moment av utbildningen. Vi var även med i klassrummet och svarade på frågor om vad som händer hos oss och hur vi jobbar. På så sätt kunde vi skapa en relation – och kandidaterna kunde få en känsla för om de ville vara hos oss och passade in.

Erik instämmer i att engagemanget från arbetsgivaren är A och O. Inte minst under praktiken.

– Vi avsatte fyra medarbetare som blev mentorer till praktikanterna och guidade dem i hur vi arbetar. Det handlar om kunskapsöverföring men är också ett tillfälle att känna av om praktikanterna fungerar socialt och trivs.

Åtta anställda – satsar vidare med ny utbildning

Drygt fyra månader efter att utbildningen startade har åtta personer fått anställning på Wikinggruppen.

– Det är verkligen en win-win – för oss och för tidigare arbetslösa som nu har jobb, säger Erik, som också är nöjd med samarbetet med Arbetsförmedlingen:

– De har hela tiden funnits med på ett bra sätt. De har hanterat frågor och ärenden som kan uppstå med de arbetssökande och fungerat som bollplank när det behövts.

Som arbetsgivare är det viktigt att tänka långsiktigt och avsätta resurser för en rekryteringsprocess, menar Erik.

– Det kostar en del på kort sikt men vi ser det som en investering. Att vi rekryterat åtta personer är en jättevinst. Nu vill vi dra igång en ny rekryteringsutbildning eftersom e-handeln fortsätter öka och vi växer hela tiden.

Har ditt företag svårt att hitta rätt kompetens? Läs mer här om rekryteringsutbildning

Fördelar med Arbetsförmedlingens rekryteringsutbildning:

  • Du medverkar i planering av utbildningen och är med i urvalet av deltagare.
  • Du tar emot deltagare under den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen.

Läs mer om rekryteringsutbildning

Fler sätt att rekrytera via Arbetsförmedlingen

Anställ en kandidat från en utbildning

Sök kandidat

Annonsera i Platsbanken – Sveriges största jobbsajt

Anmäl intresse för att anställa en arbetssökande